Nieuws over de arbeidsmarkttoelage NPO
Duidelijkheid over arbeidsmarkttoelage onderwijsachterstanden verwacht in januari 2025
De arbeidsmarkttoelage, oorspronkelijk ingevoerd in 2021 als onderdeel van het Nationaal Programma Onderwijs, staat opnieuw in de schijnwerpers. Deze toelage, bedoeld om het werk op scholen met de grootste risico’s op onderwijsachterstanden aantrekkelijker te maken, heeft niet het gewenste effect opgeleverd, zo blijkt uit meerdere onderzoeken. Eind januari 2025 wordt duidelijk hoe de regeling er in de toekomst uit zal zien.
Wat betekent dit voor scholen?
Voor scholen die in voorgaande jaren recht hadden op de toelage, is het advies om medewerkers te laten weten dat er nog geen volledige duidelijkheid is voor 2025. Zeker is wel dat de toelage lager zal zijn en dat de uitbetaling wordt gespreid over twee momenten.
Tot er meer duidelijkheid is zijn de betalingen van de arbeidsmarkttoelage NPO gestopt per 1 januari 2025.
Meer informatie over de regeling is te vinden op de website van de PO-Raad of via de communicatiekanalen van het ministerie van OCW. Akorda volgt deze ontwikkelingen op de voet en ondersteunt scholen bij vragen of strategische keuzes rond de arbeidsmarkttoelage. Neem contact met ons op voor advies en begeleiding.
Belangrijke veranderingen in 2025
Voor 2025 is er een aanzienlijke wijziging in de financiering. Het beschikbare budget wordt een derde lager dan in voorgaande jaren. Bovendien wordt opnieuw bepaald welke scholen behoren tot de 15% met de hoogste CBS-achterstandsscores. Dit betekent dat sommige scholen niet langer in aanmerking komen voor de toelage, terwijl andere scholen deze voor het eerst zullen ontvangen.
Een andere verandering betreft de uitbetaling. Vanaf 2025 wordt de arbeidsmarkttoelage niet meer maandelijks uitgekeerd, maar in twee termijnen per jaar. Deze nieuwe structuur moet de toelage meer als een beloning laten voelen.
Toekomstige stappen
De PO-Raad en vakbonden hebben in de nieuwe cao afspraken gemaakt over de toelage en wijzen erop dat er meer onderzoek nodig is naar een effectieve besteding van de middelen.