Licenties voor het vertonen van films
De medewerkers van Akorda willen je graag informeren over de recente aanpassingen in het licentiesysteem voor het vertonen van films op scholen. Vanaf januari heb je een vernieuwde factuur voor de aangepaste licentievorm van FilmService ontvangen. Met de aangepaste licentievorm kan je films in de klas vertonen. Deze licentie wordt per locatie verstrekt en biedt jou als werkgever de mogelijkheid om een onbeperkt aantal films per jaar te vertonen. FilmService heeft voor het doorvoeren van de aanpassing uitgebreid overleg met de PO-Raad en de VO-raad gevoerd.
Volgens de Auteurswet is toestemming van de maker vereist voor het vertonen van (video)films en filmwerken, zowel voor educatieve als ontspanningsdoeleinden. Voor het vertonen van fragmenten uit films ten behoeve van educatie geldt geen beperking, maar voor het vertonen van complete films is wel een licentie vereist.
In samenwerking met de PO-Raad heeft FilmService nieuwe licentievoorwaarden opgesteld voor het primair onderwijs, die onder andere het volgende omvatten:
- Een jaarlijkse licentievergoeding van €250,- per locatie (exclusief BTW).
- Vanaf 2024 is er geen limiet meer aan het aantal films dat per jaar vertoond mag worden.
- De licentie staat toe dat filmwerken buiten het reguliere lesprogramma worden vertoond, terwijl het vertonen van fragmenten voor educatieve doeleinden onbeperkt is toegestaan.
- De licentie wordt per schoollocatie afgegeven.
- Leden van de PO-Raad die in het bezit zijn van de juiste vertoningslicentie(s) ontvangen 5% aanmeldkorting op de jaarlijkse factuur.
- Er is geen naheffing meer voor extra vertoningen vanwege de toestemming om ongelimiteerd te vertonen. Het tijdig doorgeven van wijzigingen van het aantal vertoningen of kijkers is niet langer nodig.
- Je ontvangt een duidelijke factuur zonder verrassingen achteraf.
- Opzeggingen dienen alsnog voor 1 december bij FilmService te zijn ontvangen voor verwerking voor het daaropvolgende kalenderjaar.
Binnen de Auteurswet geldt een vrijstelling voor het aanschaffen van een licentie voor vertoning van (video)films en filmwerken in het kader van het geven van wettelijk onderwijs. De vertoning dient in dat geval wel met vermelding van de titel vooraf in het onderwijsplan te zijn opgenomen. Voor alle overige vertoningen geldt de wettelijke verplichting tot het aanschaffen van een licentie.
Voorheen betaalden scholen naar rato van het aantal vertoonde films. Met deze nieuwe licentievorm kunnen zij onbeperkt films vertonen en betalen een vaste vergoeding per locatie per jaar. We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe afspraken duidelijker zijn en minder administratieve last geven voor het bijhouden van getoonde films.
Indien jouw schoolorganisatie nog geen licentie heeft maar wel films wil vertonen, kun je je aanmelden via de website van FilmService. Bij vrijwillige aanmelding ontvangen je als werkgever 5% aanmeldkorting.
De PO-Raad, VO-raad en FilmService zijn overeengekomen dat er de komende vijf jaar geen verdere staffel- of tariefaanpassing plaats zal vinden in de tarieven voor het primair onderwijs (met uitzondering van inflatiecorrectie op basis van de CBS Consumentenprijsindex).