Cao Kinderopvang
Helaas is in goed overleg besloten de gesprekken over de nieuwe cao Kinderopvang tijdelijk te pauzeren en deze in het nieuwe jaar voort te zetten. De huidige cao loopt af op 31 december 2024. Tot er een onderhandelaarsresultaat bereikt is, blijft de huidige cao Kinderopvang van kracht.
Nieuwe arbeidsovereenkomsten vanaf 1 januari 2025
Met het oog op arbeidsovereenkomsten die starten op of na 1 januari 2025 zijn er enkele belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden.
Van toepassing verklaren van de cao
Bij het aangaan van nieuwe arbeidsovereenkomsten nemen wij het advies van de Branchevereniging Kinderopvang over.
De volgende bepaling nemen we op in de arbeidsovereenkomsten:
"Op deze overeenkomst is de collectieve arbeidsovereenkomst Kinderopvang (cao) van toepassing, zoals deze tot 1 januari 2025 gold (voor zover daarvan in deze arbeidsovereenkomst niet is afgeweken). Eveneens geldt de cao zoals deze tijdens de looptijd van deze overeenkomst wordt vastgesteld of gewijzigd, welke cao geacht wordt een geheel uit te maken met deze overeenkomst."
Proeftijd
In de cao Kinderopvang is gebruikgemaakt van de mogelijkheid om af te wijken van de wettelijke proeftijd voor arbeidsovereenkomsten langer dan zes maanden en korter dan twee jaar. Echter, in een cao-loze periode geldt uitsluitend de wettelijke regeling:
- Voor arbeidsovereenkomsten langer dan zes maanden en korter dan twee jaar is een proeftijd van maximaal één maand toegestaan.
- Voor arbeidsovereenkomsten van twee jaar of langer, evenals overeenkomsten voor onbepaalde tijd, geldt een maximale proeftijd van twee maanden.
- Belangrijk: Voor arbeidsovereenkomsten met een looptijd van zes maanden of korter is geen proeftijd toegestaan.
Als tijdens de cao-loze periode een proeftijd wordt overeengekomen die afwijkt van de wettelijke regeling, dan is deze nietig. Dit betekent dat de proeftijd wordt geacht nooit te zijn overeengekomen.
Let op: Van de cao afwijkende afspraken kunnen door een nieuwe cao – die doorgaans met terugwerkende kracht wordt ingevoerd – worden overschreven. Dit kan gevolgen hebben voor eerder gemaakte afspraken.